سوپاپ زدن خودرو
این تعریفوتمجید دربرگیرنده فسادهای سوپاپ مثل منحرف شدن، آب شدن، کش داخل شدن، سوختن و… میباشد. لوازم یدکی چانگان گاهی مواقع مثل پاره گی تسمه تایم و یا این که بیرون شدن موتور از تایم در طی شغل، سبب ساز میگردد تا سوپاپ زیر فشار نامتعارفی قرار گرفته و در فیض از ساق، کج گردد. این واقعه در فیض واکنش پیستون با سوپاپ صورت می دهد. همینطور گرمای بیشتراز حد موتور و وجود سوخت مازاد در درون سیلندر نیز قادر است منجر سوختن سوپاپ دود گردد که در موقعیت خراب آن، کناره ای از سوپاپ نیز ممکن میباشد که ذوب گردیده و از در بین برود. کش وارد شدن سوپاپ از سایر معایب این قطعه میباشد که منجر ارتقاء ارتفاع آن گردیده و فیض آن، گشوده ماندن سوپاپ و بسته نشدن بدون نقص آن میباشد.
سیت رها کردن
سیت به محل نشستن سوپاپ بر روی سرسیلندر گفته میشود. این محل در وضعیت فابریک قادر است با سرسیلندر یک پارچه باشد و ولی گاهی مواقع، به طور رینگای فلزی نیز روی سرسیلندر نصب گردیده است. سوپاپ دائما در طی مسدود شدن بدین نصیب ضربه می زند. آببندی بودن این بخش مداقه متعددی داراست به این دلیلکه در غیر این شکل، گازهای نتیجه ها از احتراق قابلیت و امکان عبور و فرارو گریز از محل نشستن سوپاپ را خواهند داشت که بحران بزرگی میباشد. هنگامی این قسمت در گیر فساد باشد، می بایست سرسیلندر را گشوده کرده و اصطلاحا آن را سیت زد. در حالتی که سرسیلندر از گذشته دارنده سیت باشد و این رینگ فلزی از مکان خویش غیر وابسته گردیده باشد، میگوییم که سرسیلندر سیت ول نموده است.
آب و روغن قاطی کردن
این واقعه در تاثیر سوختن واشر سرسیلندر صورت میدهد که سود آن، ورود کمپرس داغ موتور به قسمت خنک کاری و آب رسانی موتور و یا این که ترکیب شدن آب و روغن پیشرانه میباشد. در این صورت، به خیال ورود آب به درون روغن، رنگ روغن موتور به طور شیری تغییرو تحول مینماید و زیرا از چگونگی روغن به شدت کاسته میگردد، بایستی هرچه سریع خیس به بخشید پیشرانه رسید تا فسادهای دیگری واقعه نیفتد.
گیت زدن
گاید سوپاپ یا این که راهنمای سوپاپ که فی مابین عوام مردم به خطا، گیت نیز نامیده می گردد، استوانهای باریک و یکسری سانتیمتری میباشد که ساق سوپاپ باطن آن قرار میگیرد. این قطعه فلزی به گذر زمان و در تاثیر رفت و رجوع سوپاپ، گشاد شود که سبب می شود هم سوپاپ در درون آن، لق گردد و هم یه خرده روغن از فی مابین ساق سوپاپ با جداره گاید، به باطن محیط احتراق نفوذ نماید و سبب روغنسوزی از سرسیلندر گردد. ردوبدل این قطعه را، گیت زدن میگویند.