تنظیم زمانبندی عملکرد سوپاپها
در فرایند کوشش سوپاپها فرصتبندی گشوده و مسدود شدنشان بسیار اساسی میباشد.
براین اساس که سوپاپهای ورودی در طیهای مطلوب می بایست هوا را وارد سیلندر سازند. آنگاه در روند ساختوساز تراکم و احتراق سوخت به طور کامل سفت و بسته بمانند. در نقطه پایان هنگام تخلیه، گازهای ناشی از احتراق را از سیلندر در طی مطلوب بیرون نمایند. بدین ترتیب تهیه هنگامی سوپاپها بایستی بسیار ظریف و بی نقص صورت بپذیرد.
پیشتر گفتیم که تهیه مجالبندی تلاش سوپاپها برعهده تمایل بادامک میباشد. ولی ازآنجاکه تهیه بالا و زیر رفتن سوپاپها بایستی هماهنگ با بالا و زیر رفتن پیستونها صورت پذیرد، تمایل بادامک به یاری رغبتلنگ و در زمینه ی اثبات و دائمی با آن این عمل را ایفا می دهد. چراکه تمایللنگ همواره پایین تأثیر جنبش بالا و ذیل پیستونها میچرخد و با رابطه گرایش بادامک و تمایللنگ تکان تمایلبادامک را با پیستونها هماهنگ مینماید. این هماهنگی نیز مجالبندی ظریف سوپاپها را همگام با پیستون پیرو دارااست. بنابراین در لحظه کم شدن پیستون، گرایشبادامک سوپاپ ورودی را بهخواسته مکش هوا به باطن سیلندر گشوده مینماید.
هم زمان با آغاز تراکم هوای ورودی به وسیله سیلندر سوپاپ هوا و دود هر دو بسته میمانند و این شرایط تا نقطه پایان احتراق ادامه پیدا مینماید. درین لحظه جنبش رو به بالای پیستون، سوپاپ دود را گشوده کرده و تا وصال پیستون به نقطه مرگِ بالا، گشوده میماند. جابجایی و تهیه نیرو دراین پروسه به وسیله تسمه تایم یا این که زنجیر تایم شکل میگیرد. این مراحل مجالبندی را تایمینگ سوپاپها مینامند. قطعاتی مانند گرایش بادامک، تاپت یا این که آسانسور، میله فشارنده، اسبک سوپاپ، انگشتی سوپاپ و فنرهای سوپاپ در تایمینگ سوپاپها و تهیه و تنظیم ظریف آن نقش مؤثری داراهستند. اما نوع، محل و ترتیب قرارگیری سوپاپها ممکن میباشد برخی از این قطعات را حذف نماید. دسته این قطعات را سیستم فعالسازی سوپاپها مینامند.